Testen bij (milde) klachten passend bij het Coronavirus – Huisartsenpraktijk Amazone – Dordrecht
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Amazone
Amazone 197D 3315 WK
Dordrecht

Testen bij (milde) klachten passend bij het Coronavirus

update: 06-12-2021

Tot nog toe was het advies aan mensen met corona-gerelateerde klachten om zich te laten testen bij de GGD. Dit is nu veranderd. Mensen die klachten hebben, kunnen naar de GGD gaan maar mogen in plaats daarvan ook een zelftest doen. Belangrijk is dat u dat zo snel mogelijk na het ontstaan van de klachten doet.

Als de uitslag van de zelftest positief is, moeten mensen alsnog een GGD-test doen om de uitslag te bevestigen. Als de uitslag van de GGD-test ook positief is, start de GGD het bron- en contactonderzoek op. Daarnaast heb je een GGD-test nodig om een herstelbewijs te krijgen.

Als de uitslag van de zelftest negatief is, blijft het belangrijk dat mensen zich  houden aan de basisregels, zoals handen wassen en afstand houden. Een negatieve zelftest sluit corona immers niet 100% uit. Blijven de klachten aanhouden, dan is het belangrijk om de volgende dag opnieuw een zelftest te doen. Worden de klachten erger, of ervaren mensen reuk- of smaakverlies, dan is het nodig om toch een afspraak te maken bij de GGD.

 

Wanneer geen zelftesten gebruiken?
Voor mensen met een kwetsbare gezondheid, mensen die ernstig ziek zijn of mensen die in contact komen met kwetsbare personen is een zelftest niet afdoende. Voor hen blijft het dringende advies om zich te laten testen bij de GGD bij klachten. Ook cruciale medewerkers die werken met kwetsbare mensen, moeten zich standaard melden bij de GGD bij klachten. Bij de GGD neemt een professional de test af en is de uitslag nauwkeuriger.

Mensen die in quarantaine zitten omdat ze bijvoorbeeld in contact zijn geweest met een positief getest persoon, of omdat ze terugkomen uit een zeer hoog risicogebied, kunnen na 5 dagen een coronatest doen. Is die test negatief, dan kan de quarantaine beëindigd worden. Een zelftest is daarvoor niet geschikt. Deze mensen moeten een testafspraak maken bij de GGD.

 

Bron: www.rijksoverheid.nl